11 Kasım 2014 Salı

Budapeşte Gezilecek Yerler

Budapeşte görmek istediğim şehirler listesinde sanırım ilk sıralardaydı. Gitmeden önce çok uzunca araştırdım ve tabi ki tüm günlerimizi programladım. Beklentim de çok yüksek olunca işlerimiz hep ters gitti tabi ki :D
Prag'da 2 günlük molamızın ardından trenle gitmek yerine ısrarla otobüse binmeyi tercih ettik ve Orange Bus isimli dandik bir otobüs firmasıyla saat 23:00'te yola çıktık. Hayatımda yaptığım en kötü yolculuktu galiba. Önümüzdeki 4 koltuğa da uzanan 2 metrelik zenci adam, arka koltukta horlayan bir çift, cips yiyen öğrenciler, uçarak giden şoför... Saat sabah 05:00 civarında Budapeşte'ye indik.  Metro ile şehir merkezine geldik. Fakat Budapeşte'de saat 08:00'den önce açık bir kafe ya da dükkan bulmanız mümkün değil. Otel de dahil hiçbir kafe bizi almadığı için yaklaşık 2 saat sokakta bekledik. Hava -2 derece. :)

Biz Vaci Caddesi üzerinde bulunan eski ama temiz bir otel olan Kalvin House'da kaldık. Odalar çok konforluydu ama otel biraz soğuktu. Otelle ilgili hatırladığım en kötü şey açık büfe kahvaltısı. Yiyecek hiçbir şey olmayan açık büfe hayal edebilirsiniz :)


Otele eşyalarımızı bırakıp hemen keşfe çıktık. Budapeşte ile ilgili yaptığımız en büyük hata Hop on Hop off almak oldu. Tavsiye etmiyorum, çünkü çok yavaş ve trafikte çok vakit kaybettiriyor. Şehirdeki mekanlar çok dağınık olmasına rağmen birçok yeri yürüyerek, bisikletle ya da tam gün tramvay bileti alarak keşfedebilirsiniz.
Biz Tuna Nehri'nin kıyısında dolaşarak güne başladık. Kasım ayında gittiğimiz için şehir puslu ve sisliydi. Manzara öyle büyülü ki insanı heyecanlandırıyor. Tuna Nehri şehri Buda ve Peşte olarak iyiye bölmüş durumda. Ve Tuna Nehri üzerinde çok sayıda köprü ve ihtişamlı saraylar mevcut. Benim fotoğraflarını çekmeye doyamadığım ise sanırım Aslanlı Köprü olarak adlandırılan Szecsen Köprüsü ve Liberty Köprüsü idi. Gecesi gündüzünden ayrı güzel şehir Budapeşte..


Nehrin Buda tarafında yer alan Gellert Tepesi ile güne devam ediyoruz. Gellert Tepesinin hüzünlü bir hikayesi var. Gellert, buraya gelen ilk misyonerlerden. Hristiyanlığın yayılmasında büyük çabaları olan Gellert Şamanistler tarafından çivili bir fıçıya konularak bu tepeden nehre atılmış. Ama neden atmışlar adamcağızı bir fikrim yok :))

Biz Gellert'in yanından yürüyerek Kale Tepe'ye kadar tırmandık. Burası Eski Macar Kraliyet Sarayı'nın olduğu bölge. Saray merdivenlerinden yukarıya doğru tırmanırken kendinizi eski dönem filmlerinin ortasında bulabilirsiniz. Çok mistik bir havası var. Saray yıllar içerisinde çokça zarar görmüş restorasyon çalışmalarıyla eski formuna kavuşmuş, hala bir bölümü kapalıydı tadilat nedeniyle. Beni sarayın tepesindeki ressamlar çok etkilemişti. Hele ki bir Macar ressam: hayal ettiği her şeyi çiziyordu. Bize de bir resmini hediye etti. Türkiye'de Gezi Traveler dergisine 1996 yılında roportaj vermiş, çok araştırdım ama kendisini bulamadım. :(


Kale Tepesi'nde güneşi batırıp Tuna Nehri kıyısında yürümeye devam ettik. İsmini hatırlamadığım bir pub'ta oturup birşeyler içip muhteşem gece manzarasının keyfini çıkarttık. Budapeşte sürprizlerle dolu, biraz İstanbul gibi. Sizi şehrin koşuşturması hemen içine alıyor. Mini etekli kadınlarının işlerinden çıkıp başlarına bir şey gelmeden bisikletle evlerine döndüğünü gördükçe İstanbul'a geri dönmek istemedim. :(


Ertesi sabah kahvaltının ardından ilk gezi durağımız olan Kahramanlar Meydanı'na ulaştık. Macar tarihindeki kahramanların anısına oluşturulmuş bir meydan burası. Çok etkilendiğimi söyleyemem. Çok fazla turist ve paten kayan genç vardı :) Usulen fotoğrafımızı çekip devam ettik. Beni asıl etkileyen Kahramanlar Meydanı'nın hemen sol tarafında Kent Parkı VAROSLİGET bulunuyor. Yemyeşil bir ormanın ortasında bulunan bu parkta kışın buz pateni pisti olarak kullanılan bir göl bulunmakta. Parkın içerisinde spa merkezleri, hayvanat bahçesi ve en önemlisi SZECHENYİ Kaplıcaları var. Bu kaplıcanın özelliği su sıcaklığının 27 derece olması tabi biz giremedik malesef.


Park gezimizden sonra otobüsle muhteşem Macar Parlemento Binası'na kadar ilerledik. Parlamento Binası 1885 - 1904 yıllarında Avusturya - Macaristan İmparatorluğunun büyüklüğünü sembolize etmek amacıyla inşa edilmiş. Tamamlandığında dünyanın en büyük parlamento binasıymış. Bu muhteşem bina gece minik ışık oyunları ile, gündüz ise heybeti ile ayrı güzellik sunuyor. İster Buda tarafından, ister köprülerden ya da hemen önünden seyredebilirsiniz.


Ertesi gün ilk durağımız olan GülBaba Türbesi'ne gitmek için otobüse biniyoruz. Gül Baba, çok dokunaklı çok naif  bir Bektaşi dervişi. 1541 yılında Buda'nın fethinden sonra Buda'ya yerleşmiş ve Macar halkının sevgisini kazanmıştır. Ölümünün ardından şehri tepeden gören bir yere türbesi yapılmıştır. İsmini, kavuğunda sürekli taşıdığı güllerden alan Bektaşi Dervişi Cafer'e GülBaba diye hitap ediliyormuş. Hatta bir söylentiye göre Budapeşte'ye gülü ilk getirenin kendisi olduğu söylenir.


Türbe ziyaretimizin hemen ardından yürüyerek Margaret Köprüsü'nün bizi götürdüğü Margaret Adası'na doğru ilerliyoruz.  Buda ve Peşte'nin Tuna Nehri'nin tam üzerinde yer alan bu ada, Kral 4.Bela'nın burada rahibe olarak yaşayan ve erken yaşta ölen kızının adından almış. Ada içerisinde spa merkezi de olan bir otel yer alıyor. Biz bisiklet kiralayarak adayı dolaştık. Çok keyifliydi bisikletle dolaşmanızı tavsiye ederim.


Margaret Adası'ndan ayrılıp akşam Tuna Nehri'nde tekneyle yapacağımız bot turu için yola devam ediyoruz. Budapeşte'ye gelip Tuna Nehri'nde Bot Turu dönmeyin. Çok büyülü, çok muazzam.


Ertesi sabah otelden ayrılıyoruz ve öğlen saat 14.00'e kadar vaktimiz var. Bizde 3 günün yorgunluğunu Gellert Thermal Bath'e gidip spaya girerek atmaya karar veriyoruz. Ben bikini ya da mayo almayı unuttuğum için Vaci Caddesi çok pahalı olduğu için yerel halka sorarak ismini bilmediğimiz bir sokakta bulunan Chines Shop'tan çok ucuza mayolarımızı alıp Buda'ya geçiyoruz. Havlu ve terlikleri termal'den kiralayabiliyorsunuz. Türk hamamları kadar ihtişamlı olmasada farklı ısılarda olan havuzlarda yüzmek çok keyifliydi. Tüm yorgunluğu atıp Viyana'ya doğru yola koyuluyoruz. :)





1 yorum:

  1. Budapesteye tekrar gitmis gibi olduk. Elinize saglik.
    Biz budapesteye ailecek gittik. Yolda bavullarla ugrasmamak icin orada rehberlik ve servis hizmeti veren turk arakdaslari internetten buldum. Super zahmetsiz trasnferleri ve sehri gezdirdiler bize.
    Gidenlere tahsiye ederim diye soz verdim :) www.budapestegezilecekyerler.com siteleri. Budapesteye gitmisken Estergon kalesine kadar cikmayi ihmal etmeyin. Tabiki gitmisken yine Gulas corbalarini deneminizde fayda var.
    Herkese iyi gezmeler

    YanıtlaSil